Renovaties

Petit en Fritsen b.v. is gespecialiseerd in het uitvoeren van renovaties aan carillons, uurwerken en luidklokken. In nauw overleg met de opdrachtgever wordt eerst een onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden. Hierbij wordt de balans gezocht naar het restaureren van de oude status en een renovatie naar de huidige stand van de techniek. Vaak zijn er in de loop der eeuwen veel veranderingen aangebracht. Dat maakt het niet eenvoudig te bepalen wat de originele toestand was. De torenuurwerken worden dikwijls geautomatiseerd zodat deze exact op tijd lopen en de omschakeling van zomer- naar wintertijd automatisch geschiedt. Als de wijzerplaten door de invloed van het weer ernstig aangetast zijn moeten zij opnieuw verguld worden. Een opnieuw verguld uurwerk geeft de toren een prachtige uitstraling en kan zo wederom het visitekaartje van de plaatselijke kerk of gemeente zijn.

Zeven andere voorbeelden van wijzerplaten: A B C D E F G

Soms wordt er niet alleen een restauratie maar ook een uitbreiding gevraagd van een bestaande situatie. Een mooi voorbeeld hiervan is te vinden in de Buurtoren in Utrecht waar een nieuwe klok toegevoegd diende te worden bij bestaande klokken. Hiertoe werd een speciaal klokkenprofiel ontwikkeld welke overeen kwam met de in deze toren aanwezige historische (Tolhuys) klokken . Betreffende klok is vervolgens direct in de juiste toon gegoten, daar achteraf stemmen niet toegestaan was.

Uiteraard zijn de stoel, de luidas met ijzerwerk, de klepel eveneens passend bij de bestaande klokken gemaakt uit eikenhout en smeedijzer.