Luidklokken

De luidklok, al eeuwenlang met het wel en wee van de mensheid verbonden, is ook in onze moderne samenleving niet weg te denken. Wiens gedachten staan niet even stil bij de blijde of soms droevige omstandigheden welke aangekondigd worden door klokkenklanken. Het geluid van klokken is een wezenlijk deel geworden van ons leven, iets wat we niet ontberen kunnen. De sfeer en stemming welke gewekt worden wanneer de bronzen klanken ons bereiken, eerst aarzelend en dan langzaam maar zeker met regelmaat, zijn enig in hun soort. Het klokkengebeier is van een onvergetelijke schoonheid en heeft voor iedereen een wereld van inhoud.

Vaak wordt de vraag gesteld of het niet eenvoudiger is de klok stil te hangen en met de klepel tegen de klok te slaan. Dit is uiteraard veel gemakkelijker, maar het klinkt totaal anders. Twee effecten, welke het karakteristieke geluid van een luidklok bepalen, treden dan niet op: Door het Doppler Effect zal, als de klok naar je toe beweegt, de frequentie van het geluid verhoogd worden en omgekeerd. Bovendien klinkt de monding van de klok dan anders dan de flank van de klok.

Beide effecten geven een luidklok de bijzondere klank die bij een statisch opgehangen klok nooit bereikt kan worden.

De luidklok wordt meestal aan een luidas in een klokkenstoel gehangen welke in de toren geplaatst wordt. De klok wordt vervolgens aangedreven door een motor of wordt op de oude manier met een touw aangedreven.